Pasirinkite kalbą

LT
EN
PL
RU
FR
DE
IT
ES

Paieška

Ieškoti

Susisiekite su mumis

lt Rašykite mums Paieška

2022

B. HAEMHOUTS APIE KONCERTUS NYDERLANDUOSE


2022 05 11


Gegužės 19-21 d. mūsų choras koncertuos Mechelene, Antverpene ir Roterdame kartu su orkestru „Casco phil“ ir solistais. Kaip gimė šis koncertų ciklas, klausiame orkestro meno vadovo ir šių koncertų dirigento Benjamino Haemhouts.
Tai dvigubas projektas, dviejose šalyse: Belgijoje ir Nyderlanduose. „Casco phil“ orkestras turi sponsorių, kuris įsikūręs Roterdame, todėl planavome koncertą ten. Aš jiems pasiūliau tai, apie ką seniai svajojau - atlikti Bethoveno IX simfoniją kartu su šiuolaikinės muzikos kūriniu. Taip šiame koncerte atsirado IX simfonija ir jauno Belgijos kompozitoriaus Frederiko Neyrincko „Artikel 1“. Taip pat esu Naujosios muzikos festivalio Antverpene vadovas. Jis vyksta Handelsbeurs – tik ką atnaujintuose nuostabiuose XVI amžiaus prekybos rūmuose. Čia rengiame Antverpeno pavasario festivalio koncertus.
Kaip derinasi viename koncerte XIX amžiaus romantikas Beethovenas ir šiuolaikinis kūrėjas?
Muzika yra šiek tiek konservatyvi ir savo raida atsilieka nuo kitų menų – šiuolaikinio šokio, teatro, tapybos ar skulptūros. Mes nuolat grojame muziką, sukurtą prieš 200-300 metų. Mano manymu, mes grojame per mažai šiuolaikinės muzikos. Jei taip elgsimės dar 50 ar 100 metų, mes tapsime pramogų verslu, o ne meno forma. Turime nešti naują žodį. Geriausia tai daryti derinant žinomus kūrinius, kaip Beethoveno IX ar III simfonijas su įdomiais naujais kūriniais. Publikai tai patiks. Nes vien tik grodami Bachą, Mocartą, Šubertą ar Bramsą, sulauksime klausytojų nepasitenkinimo. Publika atras ir priims naujus kūrinius, jei juos pateiksime tinkamu būdu. Ir tikrai didžiulė auditorija yra atvira tokiems dalykams, daug labiau, nei mums atrodo.
Koncertai vyks puikiose, tačiau visiškai skirtingose tiek architektūra, tiek akustika salėse.
Mecheleno katedra yra tradicinė milžiniška katedra, nuostabus architektūros kūrinys, turintis puikią akustiką, mes galėsime ją išbandyti ir įvertinti. Antverpeno Handelsbeurs salės akustika nėra tokia įspūdinga, bet turi daug kitų privalumų ir problemų. Na, o De Doeleno koncertų sale Roterdame yra viena geriausių salių visoje Europoje. Tai bus skirtingi koncertai, keliantys mums didelius reikalavimus, tai bus iššūkis.
Šie koncertai turėjo vykti prieš dvejus metus, bet buvo nukelti dėl pandemijos. Per tą laiką jūs galėjote rasti kitą kolektyvą. Kodėl pasirinkote Kauno valstybinį chorą?
Ieškojome choro Belgijoje, bet dauguma chorų atlieka operų muziką ir jų galimybės ribotos, jų sudėtis nepakankama. Antra, aš buvau Kaune prieš ketverius metus pasiklausyti choro. Man jis patiko, padarė įspūdį kokybė, todėl kilo mintis sukurti tarptautinį projektą. Štai kodėl mes koncertuosime Belgijoje.
Kauno choras yra ypatingos kokybės kolektyvas. Aš sakiau vadovui, kad man įspūdį daro tai, kad choras integravęs skirtingų atlikimo mokyklų patirtį ir sėkmingai jas derina. Aš susižavėjęs jų balsais ir energija, mes dirbame su aukščiausios kokybės choru, idealiai tinkančiu Beethovenui. Šis projektas bus vykdomas geriausiose salėse su puikiu orkestru, geriausiais solistais ir žinomu, nuostabiu choru.
Kalbino Vilius Kaminskas
Nuotraukose Benjaminas Haemhouts ir Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Robertas Šervenikas.
Plačiau apie orkestrą „Casco phil“ ir koncertus galite rasti orkestro svetainėje: