Pasirinkite kalbą

LT
EN
PL
RU
FR
DE
IT
ES

Paieška

Ieškoti

Susisiekite su mumis

lt Rašykite mums Paieška

2022

I. STRAVINSKIS - KETURI FORTEPIJONAI


2022 03 16


Unikalus koncertas - keturi fortepijonai vienoje scenoje!
Kviečia XXIV kompozitorių E. Griego (1843–1907) ir M. K. Čiurlionio (1875–1911) muzikos festivalis. Igoriui Stravinskiui – 140.
Igoris Stravinskis – vienas iš ryškiausių XX a. pasaulio muzikinės kultūros atstovų, kurio muzika iki šiol noriai atliekama visame pasaulyje. Stilistiškai įvairią šio kompozitoriaus kūrybą galima suskirstyti į du etapus. Pirmasis – dažniau skambanti muzika, kurioje ryškiai atsispindi rusų kultūrinės tradicijos. Antrasis, vėlyvasis I. Stravinskio kūrybos laikotarpis persismelkęs neoklasicizmo ir naujosios Vienos mokyklos idėjomis. Šiam koncertui pasirinkti kūriniai turi daug bendro, nors ir priskiriami skirtingiems kompozitoriaus kūrybos periodams. „Rusiškajam“ periodui priskiriama „Svadebka“ („Vestuvės“) parašyta 1923 m. ir skirta legendinės Sergejaus Diagilevo baleto trupės pasirodymui. Baletas „Pulcinella“, nors sukurtas 1920 m., bet priskiriamas jau sekančiam – neoklasicistinės pakraipos I. Stravinskio kūrybos periodui. Šis kūrinys taip pat gimė S. Diagilevo iniciatyvos dėka. Abu šiuos kūrinius vienija bendras aspektas – jie iki šiol nėra skambėję profesionaliojoje Lietuvos scenoje.
„Svadebka“ – ypatingai atlikėjų sudėčiai parašytas kūrinys. Jį atlieka keturi dainininkai solistai, choras, keturi fortepijonai ir mušamųjų instrumentų grupė. Beje, fortepijonas šiame kūrinyje I. Stravinskio taip pat traktuojamas kaip mušamasis instrumentas. Pats autorius kūrinio žanrą įvardino taip: „rusiškos choreografinės scenos su muzika ir dainavimu“. Kūrinio libretas sudarytas iš rusų tautinių dainų, apdainuojančių vestuvių apeigas. Iš dviejų dalių ir keturių paveikslų sudarytas kūrinys pradinėje koncepcijoje buvo atliekamas kaip baletas (ypatingos sėkmės sulaukė pirmoji – Bronislavos Nižinskajos kurta choreografija). Šiuo metu „Svadebką“ dažniau galima išgirsti atliekant kaip oratoriją – koncertiniu variantu, bet Kauno valstybinės filharmonijos scenoje klausytojai turės išskirtinę progą greta įspūdingos muzikos pasimėgauti šiuolaikiška šokėjų Stefanijos Nosovaitės ir Jokūbo Nosovo choreografine improvizacija.
„Pulcinella“ – vieno veiksmo „baletas su dainavimu“, sukurtas tradicinės italų commedia dell‘arte motyvais. Čia Pulčinela – vienas pagrindinių vyriškų personažų. Muzikinį kūrinio pagrindą sudaro Giovanni Battista Pergolesi bei kitų XVIII a. kompozitorių arijos bei instrumentinės pjesės, I. Stravinskio meistriškai sukomponuotos į vientisą muzikinį audinį. Tai nėra vėlyvojo baroko muzikos aranžuotė – baletas laikomas autentišku I. Stravinskio kūriniu, nes kompozitorius iš pagrindų perdarė senąją muziką, perimdamas jos temas ir charakteringą faktūrą bei panaudodamas XX a. būdingą ritmiką ir harmoniją. Itin retai scenose rodomas baletas atliekamas ir koncertine forma, o šiame koncerte klausytojai išvys klasikiniu šokiu grįstą Justinos Vitkutės ir Gintaro Visockio atliekamą choreografiją.
Kauno miesto valstybinėje filharmonijoje.
KAUNO MIESTO SIMFONINIS ORKESTRAS
Vyr. dirigentas Constantine Orbelian, vadovas Algimantas Treikauskas
KAUNO VALSTYBINIS CHORAS
Meno vadovas ir vyr. dirigentas Robertas Šervenikas
Solistai:
MARGARITA LEVČUK (sopranas, Baltarusija)
NORA PETROČENKO (mecosopranas)
MINDAUGAS JANKAUSKAS (tenoras)
TADAS GIRININKAS (bosas)
MUŠAMŲJŲ INSTRUMENTŲ GRUPĖ
Vadovas Vladas Šeibakas
Pianistai:
MOTIEJUS BAZARAS, MYKOLAS BAZARAS, LINA KRĖPŠTAITĖ, PAULĖ GALINIENĖ
Šokėjai:
STEFANIJA NOSOVAITĖ, JOKŪBAS NOSOVAS, JUSTINA VITKUTĖ, GINTARAS VISOCKIS
Dirigentas ROBERTAS ŠERVENIKAS
Programoje
Igor Stravinskij – Rusiškos choreografinės scenos su muzika ir dainavimu „Svadebka“ („Vestuvės“)
Igor Stravinskij – Baletas su dainavimu „Pulcinella“ („Pulčinela“)
Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
Festivalį finansuoja:
Norvegijos Karalystės ambasada Lietuvoje
UAB „DNV GL“