Pasirinkite kalbą

LT
EN
PL
RU
FR
DE
IT
ES

Paieška

Ieškoti

Susisiekite su mumis

lt Rašykite mums Paieška

2020

NEBLĖSTANTI MEILĖ JUOZUI NAUJALIUI


2020 04 06


Jau netrukus galėsime paimti į rankas naują vinilinę Juozo Naujalio kūrinių plokštelę. Geriausias kompozitoriaus dainas atliko Kauno valstybinis choras a capella – be akompanimento, o šv. Mišias – kartu su vargonais.

„Klausydami J. Naujalio dainų, motetų, šv. Mišių galime suvokti, kokiame aukštame dvasiniame lygyje buvo tuo metu Lietuvos visuomenė. J. Naujalis choro istorijoje užima ypatingai svarbią vietą. Esame parengę keletą koncertinių programų, kuriose skamba J. Naujalio kūriniai. J. Naujalio metams skirta V. Bartulio kompozicija „Taip niekas tavęs nemylės...“ skambėjo daugelyje Lietuvos koncertinių salių. Dar 1987 metais, jausdami artėjantį visuomenės dvasinio pakilimo metą, buvome parengę Maironiui skirtą programą, kurios didžiąją dalį sudarė J. Naujalio dainos. Įvyko daugiau kaip 80 koncertų nuo žiūrovų lūžtančiose salėse. Aktorius Laimonas Noreika ir Kauno choras, galima sakyti, pradėjo Lietuvos žadinimą dar tada, kai nebuvo Sąjūdžio. Mes prisidėjome prie Lietuvos Atgimimo, bet gyvenome provincijoje, todėl mus nelabai kas norėjo matyti, prisiminti ir pripažinti. Su šia programa choras gerokai ūgtelėjo, tapo matomas visoje Lietuvoje.

Esame įrašę J. Naujalio kūrinių plokštelę 1982 metais. Padarę įrašą surengėme koncertą. Nebūna vienodų koncertų, nebūna vienodų įrašų. Dabar mes Naujalį suprantame ir atliekame šiek tiek kitaip, nors jau tada kompozitoriaus dukrai mūsų atlikimas padarė didelį įspūdį“. Po koncerto 1982 m. Z. A. Naujalytė Didenkienė Kauno valstybinio choro vadovui P. Bingeliui įteikė savo tėvelio batutą – dramblio kaulo dirigento lazdelę. Ji sakė, kad būtent taip jos tėtis norėjo – tokio tempo, dinamikos, išraiškos, atliekant jo kūrinius.

Kaip gimė ši nauja J. Naujalio kūrinių plokštelė, klausiame VšĮ „Raudondvario dvaras“ direktorės Snieguolės Navickienės.

„Raudondvaris – Juozo Naujalio gimtinė. Artėjant kompozitoriaus 150-osioms metinėms pradėjome kalbėti, kad turime susitelkti ir tinkamai pažymėti jubiliejų. Tada gimė mintis parengti ir naują vinilinę Juozo Naujalio kūrinių plokštelę. Buvo parengtas kreipimasis į Vyriausybę ir Seimas paskelbė 2019 metus J. Naujalio metais. Rengėme projektus, kuriuose numatėme skirti šiam jubiliejui ypatingą dėmesį. Mus parėmė ir Kultūros ministerija: tiems projektams, kuriems finansavimo neskyrė Kultūros taryba, ministerija skyrė papildomą finansavimą. Surengėme konferenciją, kurioje J. Naujalio gyvenimą ir kūrybą analizavo pranešėjai iš Klaipėdos, Kauno miesto ir rajono. Taip pat kartu su Kauno valstybine filharmonija parengėme J. Naujalio kūrinių koncertą. Mums visapusiškai talkino šviesios atminties kompozitorius Vidmatas Bartulis, jis padėjo rengti konferenciją ir koncertą. Profesorius Petras Bingelis dirgavo, o jo vadovaujamas choras atliko kompozitoriaus kūrinius kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru. Džiaugiamės, kad Kauno valstybinė filharmonija yra nuolatininė mūsų partnerė. J. Naujaliui skirta diena sulaukė didleio raudondvariečių ir svečių dėmesio. Taip dar vienas renginys buvo kartu su Kauno muzikiniu teatru. Tai jau buvo kitokio pobūdžio koncertas – misterija. Man paliko didelį įspūdį, kad labai daug žmonių dalyvavo tuose renginiuose. Nekilo minčių, klausimų – ar ateis žmonių ar ne. Atrodo ne pirmą kartą vyksta J. Naujalio kūrinių koncertai, bet žmonių yra ir yra, žmonėms įdomu, jiems rūpi. Mūsų regionui, mūsų žmonėms Naujalis yra brangus žmogus ir kūrėjas. Vadinasi, pasirinktas teisingas kelias.

Jau netrukus vinilinė J. Naujalio kūrinių plokštelė išvys dienos šviesą. Čia buvo mano idėja, - sako Snieguolė Navickienė, VšĮ „Raudondvario dvaras“ direktorė. - Ginčijomės su šviesios atminties kompozitoriumi V. Bartuliu, ar reikia, bet sakiau, visokios estrados „žvaigždutės“ išsileidžia, o čia - Naujalis. Nedavė Kultūros taryba lėšų, tai sakau, išsileisime savo lėšomis. Čia juk naujai perdainuoti kūriniai, naujas įrašas, visiškai kitas skambesys, iš naujo atgyja Naujalis. Aš pati noriu ją turėti ir klausytis. Galvoju, jeigu tūkstantis šeimų, muzikos kolektyvų galės klausytis šios Naujalio plokštelės, tai jau istoriškai labai svarbus dalykas. Tai didelę išliekamąją vertę turintis darbas. Aš jos labai laukiu.

Plokštelę įrašė ir parengė leidybai Viliaus ir Aleksandros Kerų kūrybinė grupė, šv. Mišioms vargonais akompanavo Rimvydas Mitkus. „Kauno chorą vadina geriausiu choru Baltijos valstybėse, ne tik Lietuvoje, – sakė Vilius Keras. - Esame darę choro ir Kauno miesto simfoninio orkestro įrašus su su Dmitrijum Chvorostovskiu: G. Verdi „Rigoletą“, „Simoną Bocanegrą“ ir nemaža kitų“. Aleksandra ir Vilius už puikius įrašus nominuoti „Grammy“ muzikos apdovanojimams.

„Mes bandome priartėti prie tobulybės, atrinkome geriausius variantus, - sakė Aleksandra Kierienė, įrašo garso režisierė.- Įrašinėjome Kauno filharmonijos salėje – ji labai patogi, galima įrašinėti didelį chorą ar orkestrą. Ji yra lyg studija studijoje – atskirta nuo pašalinio triukšmo, nė viena siena neišeina tiesiogiai į gatvę. Čia yra geriausia garso izoliacija Lietuvoje. Kiek daugiau problemų buvo darant Mišių įrašą Jėzuitų bažnyčioje, bet mes siekiame tobulybės, plokštelė tikrai bus gera“.

Tikėkimės, kad puikų choro ir įrašų grupės darbą įvertins klausytojai, o maestro Petrą Bingelį už choro pusės amžiaus kūrybinius pasiekimus jau įvertino Lietuvos Prezidentas - apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi.

Laukiame Kauno valstybinio choro įrašytos plokštelės pristatymo Raudondvaryje. Dėl karantino pristatymo data gali būti pakeista, bet tikimės, kad tai įvyks dar balandį, netrukus po J. Naujalio gimtadienio.